hajnalbanki@gmail.com +36 70 619 1768

26
ápr

Kérek engedélyt NEM szexelni!

Te megengedheted magadnak, hogy NEMet mondj a SZEXre? Mennyire érzed veszélyben ilyenkor a párkapcsolatodat vagy az identitásodat?

A bennünk levő gyermeki személyiségrész megszokta, hogy azt biztonságos megtenni, amire engedélyt kapott tekintélyszemélyektől, (például szülőktől, tanítóktól, de a számunkra fontos társ, partner is ide kapcsolódhat). Hiszen, ha ez a személy nem engedélyezi azt, amit mi szeretnénk, és mi mégis megtesszük, azzal kivívjuk a rosszallását, és maga a fontos kapcsolat is veszélybe kerülhet! Nem csoda hát, hogy ösztönösen ódzkodunk az ilyen lépésektől.
A segítő foglalkozásúak számára jól ismert jelenség az engedélykérés. A terápiás folyamatok egy része arról szól, hogy felülírjuk a már meglévő korlátozott engedélyeket. Persze ilyen feloldásokhoz még pszichológus sem kell. Elég például egy sokat tapasztalt, számunkra megbízható barátnő is, akivel teljes őszinteséggel át tudod beszélni ezt a kérdést.

A szex témája ilyen tekintetben igen különleges. Erősen kapcsolódik ugyanis ahhoz, hogy mennyire érezhetjük magunkat JÓ NŐnek vagy JÓ PASInak, s ezáltal boldognak, elfogadhatónak, szeretetre érdemesnek, biztonságban levőnek vagy éppen sikeresnek.

És persze a párkapcsolatunk szempontjából is meghatározó lehet, hogy mennyire gondoljuk a szexet elengedhetetlen összekötő kapocsnak. A párunk igényei, esetleg fennen hangoztatott szexmániája miatt mekkora nyomás nehezedik ránk a hétköznapokban.

A szex időleges vagy hosszú távú kiiktatása az életünkből azért izgalmas, mert más gyönyörforrások, felé fordítja a figyelmünket és a párkapcsolatunk fókuszát is, amely ha kellő empátiával párosul önmagunk és a kapcsolatunk kiteljesedésének lehetőségét rejti magában.

Hiszen az engedély Rólunk, az önmagunkkal és a testünkkel való kapcsolatunkról szól. Arról, hogy legyen meg a belső lehetőségünk arra, hogyha nem kívánjuk a szexet, ha azt érezzük, hogy anélkül is jól és teljesnek érezzük magunkat a bőrünkben, akkor meg legyen a belső szabadságunk ahhoz, hogy nemet mondjunk rá. Ezáltal pedig mélyebb, intimebb viszonyba kerülhetünk önmagunkkal.

A párkapcsolatunkban pedig jelenthet számunkra egy újfajta biztonságérzetet, hogy akkor is fontos lehetek a másik számára, ha nem szolgálom ki az igényeit egy esetleges olyan részemmel, amely legbelül a kölcsönös öröm helyett, csak megfeszül ebben. Közben pedig jó szándékkal vagyok a másik felé is, s találhatok olyan kreatív megoldásokat, amelyben az ő igényei is maximálisan kielégülhetnek.
Ne feledkezzünk meg a szexmentes időszakok egy olyan dimenziójáról sem, hogy azok sokaknál elősegíthetik a bennük zajló lelki változások zökkenőmentesebb lefolyását – igenis van olyan, amikor jobb nekem, ha a párom éppen hozzám sem ér! És ettől nem szeretem kevésbé; sőt, sokkal jobban tudom tisztelni őt, ha az igényemet tiszteletben tartja.

Van olyan is, hogy valaki megkapja a számára szükséges engedélyt, mégsem él vele hosszú távon, mert számára a legfontosabb a választás lehetősége volt. Vannak pedig olyanok is, akik egy ilyen engedély után az egész életüket boldogan leélik szex nélkül.A lényeg talán az, hogy merjük meglátni és megengedni magunknak önnön szabadságunkat. És ha ez nem sikerül egyedül, akkor keressünk valakit, akinek egész egyszerűen elfogadjuk az erre vonatkozó engedélyét…

Leave a Reply