hajnalbanki@gmail.com +36 70 619 1768

03
már

Te mennyire vagy jelen a testedben?

A kiteljesedett, boldog szexualitáshoz szükséges, hogy minél inkább jelen legyünk a testünkben: minél tudatosabbak legyünk érzeteinkre, a minket érő ingerekre, és a bennünk fakadó vágyakra, igényekre.
Sajnos nagyon sok embernél ez nincs így, és ennek eredményeként szexuális problémák, frigiditás, impotencia jelentkezhetnek, vagy éppen csak egy-két adott séma szerint vagyunk képesek szexuális életet élni.

Miért nem vagyok jelen a testemben?

Az emberek a saját testük érzékelésétől több okból is eltávolodhatnak. Lehet a kiváltó ok valamilyen múltbeli vagy jelenlegi, testi vagy lelki bántalmazás, veszélyes helyzet, vagy éppen túlhajszoltság. A háttérben egy nagyon egyszerű élettani reakció bújik meg: ha veszélybe kerülünk, agyunk legősibb részei veszik át az uralmat, és kikapcsolnak sok olyan, nem alapvető életfolyamatot, amelyek energiát vennének el a veszély elhárításával elfoglalt szervezettől. Ilyen például a finom testi ingerek érzékelése, vagy éppen a testi gyönyör. Testi traumák, vagy akár csak rendszeresen fellépő kellemetlen ingerek esetén pedig a tudat azért is tompíthatja a testi érzékelés szintjét, hogy kevesebb fájdalmat érezzünk.
Ezek a reakciók nagyon hasznosak a túlélés szempontjából. A gond csak azzal van, hogy a test hajlamos benne felejteni magát ebben az állapotban. Különösen, ha a kiváltó ok gyakran vagy hosszan fennáll.
Eltompulhat az érzékelés – amit, és ez a különösen fájdalmas – gyakran észre sem veszünk. Így fordulhat elő, hogy például éveken át olyan fehérneműt hordunk, ami szűk nekünk, túl sokat vagy éppen túl keveset eszünk, mert nem érezzük, mennyire lenne szükségünk, vagy azért nem sportolunk, mert nem tudatosodik bennünk testünk mozgásigénye.

Nem tudatosodik bennünk, hogy vágynánk az érintésre, vagy éppen azt nem fogalmazzuk meg magunknak, hogy egy adott érintés kellemetlen. Ha azt ’tanultuk’ a világban, hogy ezt vagy azt az ingert kellemesnek kellene találnunk, megesik, hogy elnyomjuk magunkban az azzal kapcsolatos ellenérzéseinket. És ezek következtében nem is csoda, ha az egyébként varázslatosan érzékeny és tévedhetetlenül pontos érzékelőrendszerünk eltompul.

A magam bőrén tapasztaltam meg ezt az állapotot, és figyeltem meg az ebből való kioldódást kétszer is. Egyszer lassan: sok más embertársamhoz hasonlóan úgy nőttem fel, hogy a testi érzékelésem tompa volt, így nem is csoda, hogy rengeteg gondom volt a szexualitásommal – és ebből hosszas munkával fokozatosan gyógyultam ki. Másodszor ez az egész gyorsan zajlott le: egy fenyegető helyzetbe kerültem, amit bár szerencsésen megúsztam, azt tapasztaltam, hogy testemben ismét nem vagyok jelen. Itt már a korábban megtett út tapasztalatai alapján, egy-két hét alatt oldottam fel a tompultságot.


De mit tehetek ellene?

Általános csodagyógyszereket mondani nem tudok, mivel mindannyian mások vagyunk, hál’istennek. De megfigyeltem olyan módszereket, amelyek segíthetnek utadon a tiszta testi érzékelés felé.

Úgyhogy ha szeretnél érzékenyebbé és tudatosabbá válni, és jobban jelen lenni a testedben, javaslom, hogy próbálj ki egyet-kettőt az alábbiak közül:

jóga: elsősorban valamilyen lágy, nőies, gyógyító irányzatot javaslok, férfiaknak is, azért, mert ha a testedet szándékosan megerőlteted, az inkább eltávolít az érzékelésedtől, és itt most ennek az ellenkezője a cél. A stressz, aminek következtében eltávolodunk érzékelésünktől, jellemzően a testünkben is feszültséget hagy (különösen a medencetájékon), és ennek kioldásával az érzékenység is javul.

masszázsok: túl a feszes izmok lazításán, a fő előnye az, hogy a masszőr (nem szexuális jellegű) finom érintéseket ad testünknek, így az fokozatosan újrahozzászokhat azokhoz, tudatosodhat rájuk.

érzékeidet tudatosan kényeztesd el olyan ingerekkel, amelyek nem hétköznapiak számukra. Vegyél aromaterápiás fürdőt, szagolgass virágokat, hallgass madárhangokat, állj ki meztelenül az esőbe, bámuld a naplementét a hegytetőről, táncolj órákon át, hordj tiszta selyem hálóruhát, kóstolj különleges ételeket. Nyugodtan legyél kreatív és kísérletezz. Ezáltal még a szexben is felszabadultabb leszel 😉

mg_1939 kontakt tánc: ennek keretein belül, a többi táncossal egy biztonságos közegben tapasztalhatsz meg rengeteg különböző (nem szexuális jellegű) érintés- és mozgásminőséget. Felfedezheted, milyen érintés és mozdulat esik jól. Megfigyelheted, mennyire másként tudsz kapcsolódni a különböző emberekkel. Az emberekhez kapcsolódás spontánabb lesz.

bátrabbaknak pedig javaslom a tantra masszázst (haladóknak a jóni illetve lingam masszázst.) Ennek során a masszőr érzéki érintéseket ad, így ez a szexuális problémákkal küzdőknek nagyon hasznos. Megtapasztalhatod, mennyire sokféle érintés lehet érzéki. A masszőr csak rád figyel, nincs megfelelési kényszer, így fel tudnak oldódni a rögzült rossz sémák. A jóni és lingam masszázs során a masszőr kifejezetten a nemi szerveket masszírozza. Az azokban eltárolt feszültségek fel tudnak oldódni, és ez magával hozza a nemiséghez, intimitáshoz kapcsolódó lelki feszültségek, félelmek, szégyen oldódását is. Az orgazmuskészség is javul, és az érzékiségedben új dimenziók nyílnak meg.

 

Az élet minden területén lesz hatása annak, ha jobban jelen vagy a testedben. Jobban hallod a belső hangodat, ösztönösen megérzed, mikor mit kellene tenned. Jobban érzed és ki tudod mondani, mire lenne szükséged. Nyugodtabb és harmonikusabb leszel. Testi és lelki egészséged javul. Kezdesz jobban kiállni magadért anélkül, hogy másokat elnyomnál. És emberi kapcsolataid is élettelibbek és valódibbak lesznek.